Saturday, April 25, 2009

:.LuNCH Wit SuP AYaM.:

Hari sabtu yang tenang ni aku n my house mate masak la sup ayam..pergh..mantap gilos even first time baru buat..gambar sebelum letak daun sup n daun bawang..ni aku kasi resepi..
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam muda (dibersihkan & dibiarkan seekor; diperasakan)
Garam & lada sulah secukup rasa
1 sudu minyak makan
7 ulas bawang merah (dihiris halus)
1 sudu lada hitam
5 ½ cawan air
2 batang lada merah (dihiris menyerong)
2 batang lada hijau (dihiris menyerong)
2 tangkai daun sup (dicincang halus)
1 tangkai daun bawang (dicincang halus)

Bahan Tumbuk:
3 ulas bawang putih
1 hiris halia
2.5 belacan (dibakar)]
Cara:
Pijarkan minyak di atas api yang sederhana & tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan bawang merah,lada hitam,ayam yang telah diperasakan & 1/2 cawan air. Masak denagan bertutup selama 5-10 minit,dengan mengacaunya selkali-sekala. Masukkan air selebihnya & lada. Bubuhkan serbuk perasa secukup rasa.Biarkan hingga mendidih,kemudian kecilkan api & didihkan perlahan-lahan selama 20 minit. Balikkan ayam & terus kana memasak hingga ayam menjadi cukup empuk.Sesuikan rasanya & angkat dari api. Keluarkan ayam & potongkan besar-besar.Letakkan dalam mangkuk-mangkuk sup yang berasingan. Tuangkan sup ke atasnya & taburkan dengan bahan-bahan selebihnya. Hidangkan dengan segera.
Cadangan Hidangan:
Untuk 3-4 orang saja






4 comments:

  1. wah..wah..wah.. ni blh jd calon suami ni.. hehe.. mkn sup tiap2 ari..

    ReplyDelete
  2. meh aja aku masak rendang ayam plak..heheheh

    ReplyDelete
  3. ha..cepat la ajar..nanti hang masak aku makan..hahah

    ReplyDelete
  4. yo-yo jer...
    ntah2 din ngan nije masak...
    ko tukang makan jer...
    tul x???
    hehehehehehehehe...

    ReplyDelete